Blog # 2 Groetjes uit Thailand !

Het is hoogtijd voor een nieuwe update! Mijn eerste bericht vanuit Thailand. Inmiddels ben ik hier al 3 weken! Een hartelijk en warm ontvangst gehad. De eerste dagen waren intens. Zoveel nieuwe indrukken. De eerste week heb ik samen  met de studenten van de taalschool oriëntatie dagen gehad. Erg fijn om dat ook mee te maken. Tijdens deze oriëntatiedagen hebben we les gekregen over de cultuur, normen en waarden, gewoontes. Ook hebben we praktische lessen gehad: hoe werkt het public transport, welke kraampjes op de markt verkopen goede vlees en groenten.

marktdag

In oktober was het ook het Loy Kratong festival. Aan het einde van het regenseizoen wordt dit festival gevierd. In een parade lopen de mensen met elkaar naar een plek waar water is. Veel mensen hadden een kratong (soort bloemstuk)  als offer voor de geest van het water. Deze zetten ze dan in het water.   Ze vragen deze geest doormiddel van het offer vergeving en ze tonen daarmee respect aan Boeddha.

De eerste week ben ik ook bezig geweest met het inrichten van mijn lokaaltje. Na alle voorbereidingen kon het lesgeven (eindelijk) beginnen. Even wennen om maar 2 leerlingen in de klas te hebben. We hebben een goede start gemaakt met elkaar en komen steeds meer in een ritme. Natuurlijk hebben we ook in Thailand een klein beetje Sinterklaas gevierd met elkaar. Samen met de kinderen heb ik pepernoten gebakken, we hebben geknutseld over Sinterklaas en Boaz en Lois hebben een suprise gemaakt.

Op zondag de Thaise kerk bezocht. Een gemeente van ongeveer 25personen. Voor Thaise begrippen is dat groot. Ik kon alleen geen woord van de dienst verstaan. 😉
Veel liederen die in Thai werden gezongen kende ik ook in het Nederlands. Zo bijzonder om de verbondenheid van Gods wereldwijde kerk te zien en ervaren! Liederen die we zongen waren ‘Heer U bloed dat reinigt mij’, ‘Hoe groot zijt Gij’ (opwekking 406). Na de dienst is het gebruikelijk om met elkaar te eten. De mensen zijn erg gastvrij en vriendelijk.

DSCN3381.JPG

Afgelopen donderdag hadden een dag van gebed. Alle zendingswerkers die werkzaam zijn in Centraal Thailand kwamen bij elkaar om met elkaar te bidden. In verschillende gebedsvormen hebben we gebeden voor al de landen waar OMF werkzaam is. Voor de kinderen was er een kinderprogramma. ’s Morgens heb ik meegebeden, het middaggedeelte verzorgde ik het kinderprogramma. Als afsluiting van de dag hebben we met elkaar (alvast) kerst gevierd en met elkaar gegeten.

Woonruimte
Ik heb een fijne plek waar ik woon en ga mij er steeds meer thuis voelen. Ik woon op een soort compound. Op het terrein staan twee een persoonshuisjes en een huis. Ik woon in het huis. De eerste twee weken woonde ik met een andere homeschoolteacher vanuit de US. Zij is inmiddels weer vertrokken. Momenteel woon ik er nu alleen. Waarschijnlijk krijg ik februari een nieuw huisgenootje.

Verkeer
Toen ik hier aankwam dacht ik: ‘Ik durf hier echt niet te fietsen’. Het verkeer is hier iets minder georganiseerd dan in Nederland ;-). Gelukkig went het snel en merk ik dat ik dezelfde rijstijl ontwikkel als de Thai people hier. Dit is mijn fiets. Het heeft geen slot, dat schijnt hier niet nodig te zijn.

IMG_8075

Thai lessen
Naast het lesgeven volg ik zelf ook Thai lessen. Twee uur per week krijg ik les aan de taalschool. Ik ben nu vooral nog de klanken/woorden (fonemen) aan het oefenen (zie hieronder). Er zijn 5 toonhoogtes waarop je woorden kunt uitspreken. Dus het uitspreken van de juiste klanken is al een studie opzich ;-). Wel erg leuk om te leren.

IMG_8299

Dat waren wat indrukken en impressies van mijn kant. Graag wil ik iedereen bedanken voor jullie betrokkenheid door middel van gebed, appjes, mailtjes. Ook heb ik zelfs al mijn eerste post ontvangen. Het doet mij erg goed te weten dat er zo’n groep mensen naast mij staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s