Blog # 4 Thailand versus Nederland

Deze blog wil ik graag wat verschillen tussen Thailand en Nederland beschrijven. Dingen die voor mij inmiddels al aardig ‘gewoon’ geworden zijn.

Wassen
Het wassen gaat hier niet meer met de hand, maar gaat wel een beetje anders dan in Nederland. Ten eerste kan je je kleding alleen met koud water wassen. Het linkergedeelte van de wasmachine is om te wassen. Je laat de wasmachine eerst vol lopen met water. Vervolgens zet je hem op het programma. Je kunt alleen maar een programma van 15 minuten kiezen. Je laat het water weglopen en dan vul je hem weer om de was uit te spoelen.dscn3600

In het rechtergedeelte kan je, je kleding centrifugeren. Dit moet je niet te lang doen, anders blijft er niets meer van je kleding over 😉 De warme temperaturen buiten zijn een groot voordeel. Je was is zo droog.

 

 

Schoonmaken
Een stofzuiger gebruiken ze hier niet. Met deze bezem kan je je huis vegen. Ik hoef niet vaak te vegen. Voordat je het huis binnengaat doe je je schoenen uit.
In de kerk en sommige winkels is dat ook zo.

Water
Je kunt het water hier niet zomaar uit de kraan drinken. In mijn straat zit een winkeltje waar je gefilterd water kunt kopen (voor 15 baht= 0,42eurocent) in een jerrycan van 15 liter. Gelukkig hebben ze een steekkarretje wat ik lenen om het water naar mijn huis te brengen. Dit is dus mijn ‘kraan’.

Wc
Wc papier kan ik niet in de wc gooien omdat de leidingen in Thailand erg dun zijn. Wc papier doe ik dus in een prullenbakje. De wc pot die ik heb is westers. Ik kan alleen niet, zoals in Nederland de wc doortrekken. Ik gebruik een ‘pannetje’ met water om de wc door te trekken.
Een Thaise wc pot ziet er uit op de foto rechts. De mensen hier gebruiken geen wc papier maar spoelen zichzelf schoon met een soort van klein douchekopje die naast de wc hangt. Veel hygiënischer eigenlijk dan wat wij gewend zijn in NL.

 

Temperatuur
Het is hier nu ook ‘winter’. Het koude seizoen is van november t/m februari. Ondanks dat het winter is, is het rond de 30/35 graden. Van de week was het een keer 25 graden. Ik had het toen voor het eerst koud. Grappig om te merken hoe je lichaam zo went aan de warme temperaturen.

Huisdieren
In Nederland kies je er zelf voor of je een huisdier neemt/hebt of niet. Hier krijg je ze er gratis bij 😉
Als je maar iets van zoetigheid kruimelt of laat vallen heb je binnen de kortste keren een mierenkolonie in je huis. De poten van de kast in de keuken zijn voorzien van bakjes met bloem, om zo te voorkomen dat de mieren in je voorraadkast komen. Deze kast wordt dan ook mierenkast genoemd. Daarnaast heb ik gezelligheid van gecko’s. Ze zijn van harte welkom want ze eten de muggen op. De ‘keuteltjes’ die ze achterlaten zijn iets minder 😉

Afwassen
Een vaatwasser kennen ze hier niet. Ik was in Nederland al gewend om af te wassen.
Afdrogen is hier niet nodig, binnen mum van tijd is het hier droog met dit ideale afdroogrek.

Eten
Het eten hier is of heel pittig of heel zoet. Ze doen of overal heel veel pepers in of overal heel veel suiker in. Een gerecht wat ik erg lekker vind is papaja salade.

Straatgeluiden/spreekvolume
Als mensen met elkaar een gesprek hebben praten ze met een zachte stem. Dat is hier beleefd. Het is onbeleefd om luid (harde stem) met elkaar te praten. Daarintegen is het hier heel normaal om ’s morgens vroeg je radio aan te zetten, of tot midden in de nacht muziek te draaien.

Gisterenmorgen werd ik rond 7:00uur wakker van muziek. Toen ik uit mijn raam ging kijken wat het was, bleek het een optocht te zijn.
Als een jongen in een boeddhistische familie tussen de 20 en 30 jaar oud is, wordt hij voor ongeveer een jaar een monnik. Bij de start van dit jaar wordt hij in een optocht naar de tempel gebracht. Deze optocht kwam gisterenochtend vroeg dus voor langs mijn huis. Het filmpje kun je via deze link zien.

Tot slot
Jullie hebben via deze blog een klein inkijkje gehad in mijn leven hier in Thailand. Af en toe heb ik mijn lastige momenten hier, maar ik geniet vooral. Het leuke van het werken in zo’n kleine setting is dat je echt onderwijs op maat kan geven.  Ik geniet erg van het lesgeven. Vorige week bijvoorbeeld ook breuken sommen gemaakt met echte pannenkoeken.
Graag wil ik jullie bedanken voor al jullie meeleven door middel van gebed, appjes,mailtjes en kaartjes. Dat doet mij echt goed.
Bij deze nog even een reminder omdat sommige mensen het adres van de postbus nog gebruikt hebben. Nu de postbus niet meer in gebruik is, is het enige adres dat je kunt gebruiken :

Ellen van Rijn
c/o Mark Bak
67 Soi Naresuan 3
Tambon: Thalechupsorn
Amphur: Muang
Lopburi 15000
Thailand

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s