Blog # 5 Home School Week, verhuisd en Songkraan!

De weken vliegen voorbij, tijd voor weer een nieuwe update van de afgelopen weken.

Home School Week
Twee weken terug was er voor de kinderen een Home School Week in Bangkok. Twee keer per jaar wordt er een Home School Week georganiseerd voor al de kinderen van de zendelingen in Thailand. De kinderen genieten erg van deze weken want dan zien ze eindelijk hun internationale vriendjes en vriendinnetjes weer. Ook hebben ze meer leeftijdsgenoten om hun heen.
Deze week was het thema Egypte. De kinderen hebben veel geleerd over Egypte en van alles geknutseld wat daarbij hoort. Zo’n HSW is ook best spannend voor de kinderen. Ze krijgen vaak les door hun ouders of een homeschoolteacher en hebben naast hun broer(s)/zus(sen) geen anderen klasgenoten. Tijdens zo’n week hadden we een ‘klas’ van 18 leerlingen in de leeftijd van 6 t/m12 jaar. We deden verschillende spellen waarbij de kinderen moesten samenwerken met elkaar. Ook presenteerde ze iets voor de groep wat ze de afgelopen periode op school hadden geleerd of gemaakt en wat ze graag wilden laten zien!
Aan het einde van de week hebben de kinderen aan de ouders laten zien wat ze allemaal geleerd hebben en kregen ze een mooi diploma. De kinderen hebben erg genoten en ik met hen 🙂

IMG_0093.JPG

Verhuisd
Met de kinderen ben ik verhuisd naar een ander lokaaltje. Eerst gaf ik les in een lokaaltje in het huis van Ab en Clarine. Per maart kwam er een lokaal vrij op het ‘schooltje’. Daar zijn ook twee andere leslokalen waar kinderen van andere zendingsgezinnen les krijgen. Erg leuk voor de kinderen om nu vriendjes en vriendinnetjes te hebben waar ze voor schooltijd en in de pauze mee kunnen spelen en om soms samen les te hebben. Wat ook een fijne bijkomstigheid is, is dat het lokaaltje airco heeft. Heel prettig nu het warme seizoen hier is begonnen en de gevoelstemperatuur soms oploopt tot wel 46 graden!

Bezoek
Afgelopen week had ik een weekje vakantie en kreeg ik bezoek van familie uit Nederland. Het was erg leuk om ze iets van mijn leven hier te kunnen laten zien en ervaren! Ook heb ik kunnen genieten met ze van de prachtige natuur in Thailand.

Lesgeven en Taalstudie
Ik geniet nog steeds erg van het lesgeven. De kinderen hebben net als in Nederland de Cito toetsen gemaakt en hebben pas ook een rapport meegekregen. Ze zijn nu bezig met het maken van een werkstuk. Ik ben trots op deze hardwerkende kanjers!

IMG_0558

Zelf krijg ik nog steeds twee keer per week Thaise les. De Thaise taal is lastig om te leren, het gebruikt namelijk toonhoogtes om verschillende woorden te maken. Zo kan het woordje ‘may’ met vijf verschillende tonen uitgesproken worden en verschilt de betekenis per manier. Vaak liggen de betekenissen van die woorden ook nog dicht bij elkaar. Toch leer ik stapje voor stapje steeds iets meer en kan ik mij hiermee een beetje redden in Thailand, bijvoorbeeld bij het kopen van eten op de markt of als ik reis. De Thaise mensen vinden het ook erg leuk als ik mijn best doe om Thais te praten.

FullSizeRender
Voor degene die het leuk vinden ook wat Thais te leren..dit zijn de dagen van de week fonetisch opgeschreven. 😉

 

Songkraan
Komende zaterdag start Songkraan: het traditionele Thaise Nieuwjaar. Dit duurt drie dagen (13 t/m15 april). Het heeft een diepere betekenis maar het is vooral bekend als een groot waterfeest en het bezoeken van oudere familieleden. Iedereen heeft waterpistolen of emmers water. Droog over straat gaan is onmogelijk. Het is traditie om een bloemetjes blouse te dragen. Ik ben benieuwd, in de volgende blog zal ik jullie er meer over vertellen.

songkran-2015-15.jpg
Bedankt voor al jullie meeleven en betrokkenheid door middel van gebed, kaartjes en appjes! Ik hoor ook graag hoe het met jullie in Nederland gaat.
Warme groetjes vanuit Thailand!

Een gedachte over “Blog # 5 Home School Week, verhuisd en Songkraan!

  1. Hoi Ellen ,
    Leuk om weer een bericht van je te lezen met wat je ervaringen zijn .
    Ik heb ook genoten van de de foto’s en info van de week dat je vader , je zus en tante er waren . Wat mooi om dit ook met elkaar mer te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s