Happy Songkran!

Afgelopen weeken Thais Nieuwjaar gevierd. Dit feest duurt drie dagen. Zaterdag t/m maandag. Het lijkt op een driedaags watergevecht. Toch heeft dit feest een diepere betekenis. (Zie hieronder meer hierover) Vrijdag was er op de taalschool een special session (les) over Songrkan…dat kon natuurlijk niet anders worden afgesloten dan met een watergevecht!

line_8136852380026
Songkraan met alle gezinnen en studenten op de taalschool.

Waar komt het vandaan en hoe ziet zo’n Thais nieuwjaar eruit…

In Thailand kennen ze het Nieuwjaar zoals wij die kennen, daarnaast vieren ze ook het Thaise nieuwjaar. Een feest wat overgekomen is vanuit Laos, Cambodja en India.
In India gebruiken ze in plaats van water een soort verfpoeder.

Met het Songkran feest wordt er veel water gebruikt, niet omdat het de heetste maand van het jaar is. Maar water brengt zegen.
Een boedhist brengt deze dagen ook een bezoek aan de tempel om water te sprenkelen over de beelden.

Tijdens de les over Songkran zongen we ook nog een mooi lied over water.
line_8137173415141 (2).jpg

Dresscode
Zoals je ziet lopen heel veel mensen met een bloementjes blouse aan. Iets wat eigenlijk helemaal niet typisch ‘Thai’  is maar wat is overgewaaid vanuit Hawaii. Iemand is er ooit mee gestart en op den duur is het een traditie geworden.

Familyday
14 april is een familyday. Veel mensen die in Bangkok werken gaan dan terug naar het noord-oosten van Thailand om op bezoek te gaan bij hun familie.

Songkran in de kerk
Op zondag hebben we ook Songkran in de kerk gevierd. Na afloop van de dienst hebben de jongeren water gegoten over de handen van de ouderen. Ze tonen hiermee respect aan de ouderen. Zie filmpje. Na deze ceremonie wordt de jongeren gezegend door de ouderen. Ook krijg je een soort klei (op je gezicht gesmeerd). Ook dit werd natuurlijk afgesloten met een groot watergevecht.

Droog over straat gaan is deze dagen onmogelijk…mensen staan aan de kant van de weg met emmers water en waterpistolen klaar…gelukkig is het met de warmte die er nu is helemaal niet erg om nat te worden!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s